top of page

Stichting Zelf Manege-ment

Organisatie

​​​​​​​​​​​Flexibiliteit is een grote kracht in het leven. Je probeert een houvast te krijgen en toch veranderen situaties voortdurend. Het is een kunst om daar op in te kunnen spelen. Er zullen deuren sluiten, maar er zullen ook weer nieuwe opengaan. Een cyclus die zich steeds weer zal herhalen. Gaat het niet linksom, dan proberen we het rechtsom. Leren omgaan met wisselende omstandigheden en ook tegenslagen. Het hoort er allemaal bij, dus we gaan ervoor!!

De huidige arbeidsmarkt is de maatstaf voor de maatschappij. Je bent deelnemer of je bent toeschouwer. Mensen met een fysieke beperking behoren vaak tot de toeschouwers. Gelukkig zijn er veel (financiële) faciliteiten voor deze groep mensen. Toch zijn wij van mening dat deze faciliteiten niet altijd overeen komen met de wensen en behoeften van deze doelgroep. Er wordt met alle goede bedoelingen voor ze gezorgd, maar vaak worden dingen ook voor hen ingevuld. Het initiatief om een eigen leven te leiden en zelf aan het stuur te zitten, wordt vaak onbewust  uit handen genomen of gegeven. Het is maar net vanuit welk oogpunt je het bekijkt.

Elk mens is verantwoordelijk voor de invulling van zijn/haar eigen leven. We zijn er voor elkaar om af en toe te helpen wanneer het iets lastiger gaat. Vanuit ons initiatief is dit een heel natuurlijk proces. Wij bieden deze doelgroep daarom de mogelijkheid om in een beschutte omgeving zelf meer grip te krijgen op de dingen die je graag doet of wilt leren. En nog mooier is het om zelf dingen te bedenken en samen te ontwikkelen, die je vervolgens verder kunnen helpen in je zelfredzaamheid. Hiermee worden de ouders/opvoeders ook steeds meer ontlast. Denk in oplossingen en niet in problemen. Dit is voor mensen met een beperking een dagelijkse bezigheid.

Daarnaast kan de overige categorie mensen, die ook afstand tot de arbeidsmarkt hebben, hierin een waardevolle rol spelen. Een gepensioneerde beschikt over tijd en vooral expertise en levenservaring om dit te delen. Voor mensen die afgekeurd zijn of (deels) arbeidsongeschikt geldt hetzelfde. Voor de mensen die niet een volledige baan hebben maar dit wel willen, is een aanvulling mogelijk door hun diensten aan te bieden. Maar andersom leer je ook van deze jongeren. We hebben elkaar veel te leren en te vertellen.

Er zijn volop mogelijkheden en dat maakt dit initiatief interessant voor de stichting zelf, maar ook voor veel andere mensen, instellingen en bedrijven. Wij willen dan ook alvast de mensen bedanken die ons verder willen helpen om dit initiatief op te zetten. Mensen die geloven in het concept en daarmee kansen zien om hier een positieve draai aan te geven voor hunzelf, maar ook voor mensen om hun heen. Uiteindelijk helpen we elkaar verder om ons te ontwikkelen. Ieder op zijn eigen gebied, zijn eigen niveau en zijn eigen tempo. 

 

Missie

Stichting Zelf Manege-ment wil mensen met een (fysieke) beperking voorzien van een sociale ontmoetingsplek, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om zich verder te ontwikkelen op diverse gebieden. Laagdrempeligheid en gelijkwaardigheid staan hierbij voorop. Het is belangrijk dat de deelnemers zich er thuis en veilig voelen en waarbij zij zichzelf kunnen en mogen zijn. We willen de deelnemers meer grip op hun leven laten krijgen, zodat ze zelf het initiatief kunnen nemen om zo hun doelen te bereiken. Hierbij krijgen ze hulp van mensen uit de praktijk die ook (deels) afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We willen het sociaal maatschappelijk aspect combineren met de levensbehoefte van de deelnemers.

Deze opgedane kennis kan door de huidige deelnemers in een later stadium weer worden doorgegeven aan toekomstige deelnemers. Dit kan oneindig doorgaan. Door een soort eigen arbeidsmarkt te creëren willen we afstand tot de reguliere arbeidsmarkt voor deze doelgroep verkleinen. Ook deze deelnemers horen er dan gewoon bij, maar met een andere insteek. Opleiding en kennis opdoen (Smart Learning) is nodig om vervolgens zelf te creëren. Onder het motto: “zij vragen en wij draaien” proberen we samen naar oplossingen te zoeken voor de vraagstukken die dagelijks ontstaan.

Doelen

Het uiteindelijke doel is om op een beschutte ontmoetingslocatie het unieke initiatief te organiseren door en voor mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De doelgroep ondersteunt elkaar in de verdere ontwikkeling in welke vorm dan ook. Het begeleiden en opleiden wordt door dezelfde doelgroep ingevuld. Door kennisverbreding ontstaat er een mogelijkheid om binnen het eigen initiatief op de arbeidsmarkt te re-integreren. 

 

Kortom:

  • Opleiding geven en krijgen in diverse (IT) disciplines betekent voor zowel de aanbieder als de vrager ontwikkelingsmogelijkheden.

  • Ontwikkelen van producten die de zelfredzaamheid van zowel de stichting als de deelnemers bevorderen.

  • Door de groeiende expertise van de deelnemers het gat met de arbeidsmarkt verkleinen.

  • Projecten opzetten met externe partijen binnen of buiten een coöperatie.

  • Beschutte ontmoetingsplek realiseren waar samenzijn en ontwikkeling samenkomen.

 

Tijdspad:

 

Korte termijn (2021-2022):

 

Oprichten (ANBI) stichting, nieuwe deelnemers welkom heten en opleiden op het gebied van grafische vormgeving, IT mogelijkheden, zelfkennis,etc.

 

Verder uitbreiden van lessen op diverse gebieden en opstarten eerste projecten met andere vergelijkbare initiatieven.

Lange termijn (>2023):

 

Onderzoek naar nieuwe beschutte ontmoetingslocatie waar praktijk en theorie beter samenkomen. Via een op te richten coöperatie willen we projecten en opdrachten bewerkstelligen voor de doelgroep. Samenwerken binnen de diverse netwerken levert maatwerk voor de deelnemers. Hierdoor kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om deel te nemen aan een arbeidsmarkt.

bottom of page